Een leuk feest voor Alexander (28)

Een leuk feest voor Alexander (28)

Een leuk feest voor Alexander (28)

De zomer is heerlijk. Veel warmte en zon voor iedereen. Ook ik genoot van de warmte en de lange dagen buiten. Op 4 augustus is onze zoon Alexander jarig. Alexander is ernstig gehandicapt en woont in een woonlocatie in Zutphen. Al 28 jaar is het een uitdaging om creatief om te gaan wanneer, hoe en met wie we zijn verjaardag vieren. Soms smokkelen we met de data, dan kunnen er meer familieleden op zijn verjaardag komen. Dit jaar besloten we dat we het op zijn echte geboortedag zouden gaan vieren, dit viel toevallig in onze vakantie.

Passende cadeaus
Als mantelzorger ben ik zeer betrokken bij het leven, de zorg én het welzijn van Alexander. Vanuit onze vakantiebestemming in Drenthe besloten mijn man en ik de vele kilometers naar Zutphen te reizen voor zijn verjaardag. Maar dat is niet alles, want ook cadeautjes vinden die passend voor hem zijn, is een hele tour! Geen kinderspeelgoed, dat bekijkt hij niet. Maar elk jaar een boek wordt ook wat saai. Waar andere volwassen kinderen zelf hun verjaardag  regelen, mogen wij het  -met ondersteuning van de groepsleiding - zelf verzinnen. Dus voor Alexander zijn verjaardag zijn we met de hele woongroep (met 31 graden) naar het pannenkoekenhuis gegaan. Wat een onderneming, maar o zo leuk!

Mantelzorgtips
Christa*, een medebewoner, mocht aangeven wanneer en welk cadeautje er gegeven werd. Daar genoot ze van. De jarige zat tevreden naast zijn moeder en klemde zich regelmatig vast aan haar arm. Het was een warme bijeenkomst. Alle bewoners kregen wat ze nodig hadden. Er werd zichtbaar genoten van de gezelligheid, het eten en de fijne sfeer. Ik had mijzelf de mantelzorgtips van GOUDMantel nog even ingeprent. Een: de regie geven aan de zorgvrager. Twee: complimenten uitdelen. Drie: rust uitstralen. Vier: genieten van datgene wat er is. Na afloop van het feestje brachten we Alexander weer terug naar zijn woongroep. Hij wilde eigenlijk liever met ons mee, zag ik aan zijn gezicht. Maar het was warm, we hadden nog twee uur terugrijden voor de boeg, dus dat ging niet door. Toen we hem op de groep terugbrachten, stelde ik een lekker waterbad buiten voor, gevuld door de tuinslang. Alexander koelde lekker af en dat betekent minder risico op oververhitting, dat is fijn omdat hij door zijn handicap bij oververhitting extra kans heeft op ‘uitval’. Dankzij het bad buiten, was het een mooi afscheid.

Aan het einde van de dag vroeg ik me af: heeft iedereen optimale aandacht gehad? Ik voelde een klein schuldgevoel op de loer liggen. Dat is vast herkenbaar voor veel mantelzorgers. Maar toen ik erover na ging denken, dacht ik:  ja, iedereen heeft voldoende aandacht gehad, dit was het meest haalbare. En ik heb daaraan bijgedragen en ook mijzelf ruimte gegeven, door het op deze manier te doen!

Corrie Vroon,
Productmanager Mantelzorg en Informele zorg

- Meer weten over wat Lelie zorggroep kan betekenen voor mantelzorgers? Kijk dan hier.

- Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke woensdag iets nieuws te lezen op ons blog! Lees hier meer over onze bloggers.   

 *Dit is niet haar echte naam

 

Reacties

22-08-2018 om 22:17

Wat een liefdevolle verjaardag voor Alexander. Ontroerend.

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.