“Als ik val, dan moet ik op dit knopje drukken. Dan komt er iemand langs om me te helpen. Ze kunnen naar binnen met de sleutel uit het sleutelkluisje”, vertelt Jan Lammers vanuit zijn gezellige hoekwoning in de Rotterdamse wijk Lage Land. Demonstratief wijst hij naar het horloge om zijn pols met een grote grijze knop erop. “U hoeft niet eens op het knopje te drukken hoor, verbetert Astrid De Ruiter hem. “Er zit valdetectie op. Wij krijgen direct een signaal als u valt en komen dan zo snel mogelijk.” Meneer Lammers kijkt verrast. “Dat wist ik nog niet. Nou dat geeft me helemaal een safe gevoel.”
Astrid werkt als medewerker hulp bij huishouden. In die rol wijst ze ook haar cliënten op de mogelijkheid om met digitale hulpmiddelen langer en met een zekerder gevoel thuis te wonen. Lelie zorggroep kan cliënten in de wijken Prinsenland en Lage Land dit aanbod doen dankzij het project Digideal waarin de gemeente initiatieven steunt om digitale middelen in te zetten in de zorg.
Val in slaapkamer
Meneer Lammers is een tijdje geleden al eens gevallen in zijn slaapkamer. “Ik heb er een uur over gedaan om in mijn bed te komen. Toen ik dat vertelde aan mijn dochter, is het balletje gaan rollen.” Nadat vijf jaar geleden zijn vrouw overleed, woont Lammers alleen. Voor zijn kinderen is het een fijn gevoel dat er (op afstand) 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden of het nog wel goed gaat. Het horloge is uitgerust met een knop om zelf in geval van nood in te drukken en daarnaast met slimme sensoren die een val kunnen detecteren, of inactiviteit. “Ik zit veel te lezen op deze stoel. Dan hoor ik ineens uit dat kastje op het orgel iemand vragen: ‘Hoe gaat het meneer?’ Ik schrik me soms rot, haha.”
Astrid legt uit dat de meldkamer waar de gegevens van alle gebruikers binnenkomen dan dus ziet dat hij een tijd langs niets doet en dan wordt er gevraagd of het wel goed gaat. Meneer Lammers vindt dat prima. “Het geeft mijn dochter een fijn gevoel en mijzelf eigenlijk ook wel. Ik moet er meer aan wennen dat ik sinds kort nu ook hulp bij het douchen krijg. Maar dankzij die hulp zie ik het voorlopig wel zitten om thuis te blijven wonen.”
Angst
Ook Miep van der Stelt heeft dankzij de Digideal een slim horloge met monitoring gekregen. Ze is er erg blij mee. “Je hoort dikwijls dat mensen dood op de grond in hun woning worden gevonden. Het was mijn grootste angst dat ik zou vallen en niet bij de telefoon kon komen en jij me hier op de vloer zou vinden”, vertelt ze tegen haar huishoudelijke hulp Astrid de Ruiter. “En jij komt ook niet elke dag.”
Het liefst was Van der Stelt al naar een ‘bejaardenhuis’ gegaan. “Ik hoor altijd goede berichten over De Burcht, hier in de wijk. Daar zou ik graag heen verhuizen.” In relatief goede gezondheid bereikte ze de hoge leeftijd van inmiddels 95 jaar. Maar wie weinig mankeert, komt niet meer zomaar in aanmerking voor een verpleeghuis, weet ze. Twintig jaar geleden verhuisde ze van Pendrecht naar wooncomplex de Helga in het Lage Land, tegelijk met haar buurvrouw. Met haar hulp bij huishouden Astrid bespreekt ze haar onzekerheid over haar gezondheid en de toekomst. “Ik voel me heel erg achteruit gaan de laatste tijd. Het houdt me bezig.” Mevrouw Van der Stelt ziet nog weinig medebewoners van de seniorenflat met zo’n horloge lopen. “Ik zou het zeker aanraden. Er wordt op je gelet en het draagt een stuk fijner dan zo’n ding om je nek.”
Iets voor u? Team van de wijk helpt u graag
Wilt u net als meneer Lammers en mevrouw Van der Stelt zekerder thuis wonen met een van de hulpmiddelen, zoals een slim horloge of slimme meetapparatuur? Bel het team van de wijk over de mogelijkheden of kom bij ons langs. Het project wordt voor inwoners van de wijken Lage Land en Prinsenland in veel gevallen vergoed door de gemeente Rotterdam en is voor u dus waarschijnlijk gratis. Informeer naar de mogelijkheden.
Team van de wijk is een initiatief van Lelie zorggroep in samenwerking met Woonstad, Wooncompas, Pameijer en Buurtwerk.
www.teamvandewijk.nl
010-3091772
Madernastraat 334 Rotterdam
Uw reactie