“Ik zit nu eindelijk op de plek waar ik moet zijn”

“Ik zit nu eindelijk op de plek waar ik moet zijn”

“Ik zit nu eindelijk op de plek waar ik moet zijn”

Eldi was kapster en is nu verzorgende IG

"Het kappersvak voelde als mijn hobby en ik heb het altijd met plezier gedaan, maar nu ik in de zorg werk, weet ik: dit gaat zoveel verder dan een hobby of werk.” Eldi Ward (54) was vroeger kapster en is nu verzorgende IG (‘verzorgende Individuele Gezondheidszorg’) bij team Curadomi thuiszorg Walcheren. “Ik zit nu eindelijk op de plek waar ik moet zijn.”

Eldi werkt sinds 2015 bij Curadomi thuiszorg. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Eldi blikt terug: “Ik wilde altijd al iets in de zorg doen, al sinds ik een klein meisje was. Mijn moeder zat in de verpleging en ik mocht als kind het uniform van mijn moeder weleens aan. Dat wilde ik later ook! Maar vroeger op school zeiden ze tegen mij: ‘dat kan jij niet’. Eldi werd in plaats daarvan kapster en deed dit acht jaar, tot ze kinderen kreeg. “Het plan was om weer aan de slag te gaan als mijn kinderen ouder werden. Maar mijn jongste zoon bleek autisme te hebben en daarom was ik thuis veel langer nodig.”


 


Nuttig voelen
Na zestien jaar merkte Eldi dat haar zoon haar minder nodig had. “Ik wilde weer nuttig zijn voor anderen. Mijn man en kinderen moedigden me aan om weer aan het werk te gaan. Voor het kappersvak voelde ik me inmiddels te oud en dat had ik te lang niet gedaan. Dus ik ging op zoek naar iets anders.” Toen laaide Eldi’s oude jeugdverlangen weer op, om iets in de zorg te gaan doen. “Ik heb me aangemeld voor de opleiding tot helpende, maar na het eerste gesprek bleken ze me ingedeeld te hebben bij Verzorgende IG! Omdat er vroeger altijd tegen mij was gezegd dat ik dit niet zou kunnen, werd ik daar eerst onzeker van, maar ik voelde me eigenlijk vanaf het begin als een vis in het water. Dat heb ik als kapster nooit zo sterk ervaren.”

Makkelijker en mooier
Na haar opleiding ging Eldi in 2015 aan de slag als Verzorgende IG bij Curadomi thuiszorg. Als Verzorgende IG werkt Eldi samen in een team van zo’n twintig collega’s, die dagelijks zorg bieden aan de cliënten. Die zorg bestaat bijvoorbeeld uit het ondersteunen bij wassen en aankleden, het aandoen van steunkousen, het geven van medicijnen, injecties met vitamine D, katheteriseren, en bedienen van een voedingspomp. Tijdens een werkdag bezoekt Eldi zelf zo’n acht cliënten. Het mooist vindt Eldi dat ze aan iemands leven iets positiefs kan toevoegen op een dag. Dankbaar zegt ze: “Ik vind het fijn om bij mensen thuis te komen en dat ik dan mee mag helpen om het leven wat makkelijker en mooier te maken.” Soms vindt Eldi het moeilijk dat ze niet zoveel tijd heeft voor dat extra stukje aandacht dat ze graag geeft. “Ik wil mensen ook graag laten voelen dat ik tijd voor hen heb. Maar vroeger had ik meer ruimte om te praten over hoe het echt met iemand gaat. Daar is tegenwoordig overal in de zorg minder ruimte voor en dat vind ik weleens lastig.”


 

Als familie
Toch ervaren cliënten een sterke band en oprechte interesse vanuit Eldi en haar collega’s. Wim de Bruin (77) is cliënt bij team Curadomi Walcheren en spreekt vol waardering over de zorg die hij ontvangt. Elke dag wordt hij geholpen bij zijn steunkousen. Hij en zijn vrouw zijn vol lof. Enigszins emotioneel zegt hij: “Het is heel fijn dat ik door Curadomi wordt geholpen bij iets wat ik zelf niet meer kan. Ik prijs Curadomi bij iedereen aan! Alle verzorgenden voelen voor ons als familie. We hebben echt een klik, ook op geestelijk vlak. Mijn vrouw en ik bidden elke ochtend voor hen, voordat ze komen. We voelen ons op ons gemak. En Eldi is geweldig, beter kunnen we ons niet wensen.”


Bidden
Eldi vindt het bijzonder om te horen dat cliënten voor haar en haar collega’s bidden. “Ik ben zelf van huis uit niet christelijk opgevoed. Ik ben God pas later in mijn leven tegengekomen en dat heeft me ontzettend veel gebracht. Dat ik nu bij een christelijk thuiszorgteam mag werken voelt echt als thuiskomen. We hebben een bijzondere band met elkaar en we mogen elkaar en onze cliënten ook bemoedigen, als daar prijs op wordt gesteld. Dat ik nu in de zorg werk en vanuit een christelijke identiteit iets mag betekenen voor andere mensen, daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Ook aan de slag als verzorgende IG, zoals Eldi? Kijk dan op werkenmetwaardering.nl
Kijk voor de opleidingsmogelijkheden bij Lelie zorggroep op: werkenbijleliezorggroep.nl/scholing-en-ontwikkeling

Curadomi thuiszorg en Agathos thuiszorg zijn onderdeel van Lelie zorggroep. Lelie zorggroep biedt zorg- en hulpverlening aan iedereen die dat nodig heeft. Dagelijks werken we, vanuit christelijke uitgangspunten, met veel gemotiveerde medewerkers aan Zorg Thuis, Zorg in onze huizen en Hulpverlening.

Tekst en foto’s: Hanna Smallenbroek

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.