Verdiepingssymposium over het levenseinde vanuit christelijk perspectief

Verdiepingssymposium over het levenseinde vanuit christelijk perspectief

Verdiepingssymposium over het levenseinde vanuit christelijk perspectief

Lelie zorggroep, Samen 010 en seniorenorganisatie KBO-PCOB Rotterdam organiseren samen het symposium ‘Voltooid leven, hoezo?’ op zaterdag 11 november 2017 in Rotterdam. Dit symposium wordt gehouden voor mensen die beroepsmatig, als vrijwilliger of mantelzorger betrokken zijn bij ouderen.

Tijdens het symposium krijgen deelnemers vanuit christelijk perspectief handvatten aangereikt voor gesprekken met ouderen rondom het levenseinde. ‘Hoe ga ik om met mijn vader die levensmoe is? Wat zeg ik tegen mijn zuster in de kerk die zich eenzaam voelt nu haar levenseinde nadert? Hoe kan ik mijn cliënt helpen met vragen over de zin van het leven? Spreken over deze thema’s kan moeilijk en confronterend zijn’, aldus Corrie Vroon van Lelie zorggroep, één van de initiatiefnemers. “Tijdens onze drukbezochte minisymposia in het voorjaar van 2017 merkten we dat deelnemers behoefte hadden aan meer informatie.  Daarom organiseren wij nu een verdiepingssymposium.’

Workshops
Op 11 november verzorgen professionals die door hun beroep regelmatig met het levenseinde in aanraking komen verschillende workshops. Kees Goedhart, specialist ouderengeneeskunde bij Lelie zorggroep, gaat tijdens zijn workshop in op het onderwerp besluitvorming in de laatste levensfase. Daarbij komen begrippen als ‘passende zorg’, ‘overbehandeling’ en ‘behandelbeperkingen’ aan de orde. Paulien Matze, auteur, predikant en docent, belicht verschillen tussen allerlei culturen als het gaat om het levenseinde.

Speciaal voor vrijwilligers is er een workshop van Bea Cox, projectcoördinator bij MOTTO Rotterdam. Het voeren van een goed gesprek is een hele kunst. Een gesprek waaruit betrokkenheid en begrip spreekt kan een geschenk uit de hemel zijn. Het raken van de kern kan voelen als een opluchting en iemand weer op weg helpen. Hoe ga je om met vragen over zin van het leven en sterven? Hoe luister je goed? Bea zal op deze en meer vragen dieper ingaan en oefeningen doen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Praktische informatie
Het symposium vindt plaats in zorgcentrum Atrium, Kareldoormanstraat 343 in Rotterdam, van 9.30 uur tot 14.15 uur. Voor meer informatie over de workshops, het programma en aanmelding klik hier.

 

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij