Op weg naar doelmatigheid!

Op weg naar doelmatigheid!

Op weg naar doelmatigheid!

Doelmatigheid is een actueel thema onder verzorgenden en verpleegkundigen in de wijk. Thuiszorgorganisaties moeten doelmatiger werken. Maar hoe doen we dat eigenlijk? Wat houdt doelmatigheid precies in? Dit hebben Alice Barends, Anne Jansen en Esra van ‘t Oever onderzocht bij Curadomi Thuiszorg in Kampen. Barends, Jansen en van ‘t Oever zijn studenten van Hogeschool Viaa te Zwolle.

Door de vergrijzing in Nederland stijgt de zorgvraag sterk. Het aantal ouderen neemt toe en daarmee ook de zorgkosten. Door organisaties te verplichten doelmatig zorg te leveren, willen zorgverzekeraars de zorgkosten betaalbaar houden. Curadomi thuiszorg wil graag doelmatiger werken. In het onderzoek ‘de weg naar doelmatigheid’ hebben de studenten gekeken hoe Curadomi de doelmatigheid in de zorg kan verbeteren. Ook is onderzocht welke invloed dit heeft op de kwaliteit van zorg. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn aanbevelingen voor Curadomi opgesteld.

Verbetering met behoud van kwaliteit
De zorgkosten moeten betaalbaar blijven. Mensen denken al snel dat inleveren van tijd ook ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet hoeft. Door goede interventies in te zetten en specifiek te kijken naar een team, kan tijd gewonnen worden zonder kwaliteit van zorg in te leveren. Bij Curadomi zijn we hiernaar op zoek gegaan tijdens een workshop. In deze workshop hebben we samen met een team van Curadomi gekeken hoe de zorg verleend wordt en waar we kunnen verbeteren. Tijdens de workshop kwam het team zelf met veel goede ideeën. Denk aan eenduidig opruimen, tijdig aanvullen van materialen en ook tijdig communiceren met de wijkverpleegkundige of EVV'er over mogelijkheid tot wijziging zorguren of zorgplan. Ook het starten met preventieve huisbezoeken in de wijk helpen meer doelmatig te werken. In een vroeg stadium helpen we ouderen en schakelen we mantelzorgers in. Als klachten erger worden, is er dan minder zorg nodig.
Ook zijn verschillende interviews gehouden met onder andere innovatieadviseur en manager zorgverkoop om een beter beeld te krijgen van de doelmatigheid in de zorg. Daarnaast waren de studenten benieuwd hoe dit bij Curadomi georganiseerd wordt, zoals het inzetten van hulpmiddelen, sociaal netwerk en het plaatsen van cliënten in bepaalde doelgroepen. Het resultaat van dit onderzoek is positief! Het team is meer bewust van doelmatig werken en de doelmatigheidscijfers zijn verbeterd. Een goede start naar een betaalbare toekomst!

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij