Mantelzorg ondersteuning

Bij Anita in de tuin
team HbH april 2022
Werken met waardering

Mantelzorg ondersteuning

Zorgen voor een kind met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap, voor een partner met een chronische lichamelijke of psychiatrische ziekte, voor een vader of moeder die langzaam steeds meer hulp nodig krijgt.

Er zijn in onze samenleving enorm veel mensen die zich belangeloos inzetten door te zorgen voor de naaste. Dit kan een sterke band opleveren tussen de betrokkenen, het kan een gevoel van voldoening geven, het kan vreugde geven, mogelijk kan een zieke (langer) thuis blijven wonen. En dat is goed. Dagelijks leveren op deze manier een groot aantal mensen een belangrijke bijdrage aan het leven van een naaste en aan de maatschappij.

Overbelasting

Aan deze zorg aan een naaste die we 'mantelzorg' noemen, kan echter ook een keerzijde zitten. Door langdurige ziekte kunnen de 'normale' verhoudingen veranderen in relaties waarin de zieke veel meer afhankelijk is van de gezonde dan andersom. Ouders kunnen andere kinderen in een gezin niet de aandacht geven die ze nodig hebben. Mantelzorgers raken psychisch of lichamelijk overbelast.

Vormen van ondersteuning

Als mantelzorger loopt u risico om overbelast te raken. Wij ondersteunen mantelzorgers van onze cliënten. Onze wijkverpleegkundige gaat er graag over in gesprek met u. Zo kunnen we ervoor zorgen dat u niet overbelast raakt, maar de zorg voor uw naaste, met de juiste ondersteuning vol kan houden.

Voor overige vragen over mantelzorgondersteuning, verwijzen wij u graag naar het Contactpunt Mantelzorg Assen.

 

Assen

Oostersingel 19

Hier vindt u ons

Map

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij