Huishoudelijke ondersteuning

HbH

Huishoudelijke ondersteuning

Ziet u door ziekte, ouderdom of beperkingen geen kans om uw huishouden zelf te doen? Wij bieden u graag voor korte of langere tijd huishoudelijke ondersteuning. Samen met u zorgen we voor een schoon en gezellig huis. 

Wij zijn er voor huishoudelijke ondersteuning, niet om u de touwtjes uit handen te nemen. We werken, zo mogelijk, op de manier waarop u dat gewend bent. Zodat u aan het einde van de dag samen met onze medewerkster tevreden bent over het werk wat verzet is en uw huis weer netjes is.

Hoe wij te werk gaan

Er komt een vaste medewerkster bij u thuis, u ziet dus steeds hetzelfde gezicht en heeft een duidelijk aanspreekpunt. Zij heeft tijdens het huishoudelijke werk ook uw welzijn en zelfredzaamheid op het oog en bespreekt dit met u. De medewerker let op de veiligheid in uw huis. Ook kan zij begeleiden naar extra en andere zorg wanneer uw zorgvraag groter wordt. Er zal ook altijd met u gekeken worden naar wat mensen uit uw omgeving nog voor u kunnen betekenen.

Huishoudelijke hulp of zorg via de gemeente

Er zijn door de gemeenten op Walcheren twee vormen van hulp bij het huishouden vastgesteld: Huishoudelijke hulp en de meer uitgebreide Huishoudelijke zorg.

Huishoudelijke hulp

Als u vanwege lichamelijke klachten problemen heeft met het schoon en leefbaar houden van uw huis, dan komt u mogelijk in aanmerking voor huishoudelijke hulp. Daarbij kunt u denken aan licht of zwaarder huishoudelijk werk. Voorbeelden hiervan zijn stofzuigen, ramen lappen en het schoonmaken van uw keuken of badkamer.

Huishoudelijke zorg

Soms is er meer aan de hand dan alleen lichamelijke klachten. Bent u het overzicht kwijt over wat er in huis moet gebeuren en kunt u de hulp niet zelfstandig aansturen? Dan komt u in aanmerking voor huishoudelijke zorg. Curadomi ondersteunt u, in overleg met u en uw familie, zoveel mogelijk bij het organiseren en uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden om uw huis schoon en leefbaar te houden. Deze ondersteuning is iets duurder.

Indicatie en kosten

Wat moet u zelf betalen?

Als u huishoudelijke hulp via de gemeente wilt, kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Uw eigen bijdrage is afhankelijk van uw leefsituatie, uw verzamelinkomen en uw vermogen. U kunt een proefberekening maken op www.hetcak.nl. Houdt u er rekening mee, dat u bij een hoog inkomen de kosten zelf moet betalen. Wanneer u de huishoudelijke hulp buitenom de gemeente te regelt en zelf bekostigt, betaalt u het particuliere tarief van Curadomi.

Wat kunt u zelf regelen?

U kijkt eerst wat u zelf nog wel kunt doen en wie er in uw omgeving kan helpen bij het doen van huishoudelijke taken. Zoals familie, vrienden, buren of vrijwilligers. U kunt daarbij ook diensten inkopen. Denk daarbij aan een glazenwasser, boodschappendienst, kinderopvang of particuliere hulp. Er zijn vaak ook welzijns- en kerkelijke organisaties die u kunnen helpen.

Aanvraag bij Porthos

Blijven er huishoudelijke taken over waar u geen oplossing voor heeft kunnen vinden? Of heeft u onvoldoende inkomen om zelf diensten in te huren? Neem dan contact op met Porthos voor hulp bij het huishouden. Tijdens een gesprek bekijkt een medewerker Porthos samen met u of hulp noodzakelijk is. In dit gesprek komen uw vragen en mogelijkheden aan de orde en wie u in uw omgeving ondersteuning zou kunnen bieden.

Plan opstellen

Vindt Porthos dat u hulp nodig heeft, dan gaan ze daarover met u praten. U kunt bij dit gesprek een familielid of een ander vertrouwd persoon uitnodigen. Samen stelt u dan een plan op, waarin staat welke hulp u nodig heeft, wie welke hulp biedt en wat de zorgaanbieder voor u gaat doen. Zo staan de doelen en de gemaakte afspraken voor een schoon en leefbaar huis duidelijk op papier. U kiest zelf uw zorgaanbieder. Curadomi is u graag van dienst.

Regelt u de hulp liever zelf (PGB)?

Als u liever alles zelf regelt, kan dat ook. Als u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u van Porthos een Persoons Gebonden Budget (PGB). Porthos kan u hierover informeren. U zoekt dan zelf de hulp en maakt zelf de afspraken. U bent zelf verantwoordelijk voor het geldbedrag waarmee u hulp inkoopt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt de uitbetaling aan de hulpverlener. Jaarlijks wordt gecontroleerd of u dit geldbedrag inderdaad hebt besteed aan hulp bij het huishouden.

Contact en aanvragen

Wanneer u huishoudelijke ondersteuning van Curadomi wilt aanvragen via de gemeente kunt u contact met Porthos opnemen. Porthos is bereikbaar via telefoonnummer 088-7514000. Heeft u nog vragen over de zorg van Curadomi op Walcheren of wilt u de huishoudelijke hulp bij ons inkopen met een reeds aangevraagd PGB of wilt u de zorg zelf betalen dan kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen.

Walcheren

Kalverstraat 1, 4331 LZ Middelburg

Hier vindt u ons

Map

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij