“Geen wond is te klein om aandacht te verdienen”

“Geen wond is te klein om aandacht te verdienen”

“Geen wond is te klein om aandacht te verdienen”

Specialistisch wondverpleegkundige Agaath Bakker

Als organisatie zijn we er trots op dat we - naast basiszorg - specialistische zorg kunnen bieden ( zoals palliatieve verpleging, begeleiding bij dementie en specialistische wondzorg). Daardoor hoeven we cliënten niet door te verwijzen, maar kunnen we hen de beste zorg (blijven) bieden.
Wie zijn deze specialistisch verpleegkundigen? Elk kwartaal laten we een van hen aan het woord. Deze keer: specialistisch wondverpleegkundige Agaath Bakker.


 “Geen wond is te klein om aandacht te verdienen,” daar is specialistisch wondverpleegkundige bij Lelie zorggroep Agaath Bakker (41) helemaal van overtuigd. “Veel oudere mensen hebben een kwetsbare huid. Daardoor kan een wond soms erg groot worden of slecht genezen. Helaas vragen mensen vaak veel te laat hulp voor het behandelen van een wond. Maar een wond is met de juiste zorg echt goed te behandelen!” Agaath zorgt als specialistisch wondverpleegkundige voor comfort, voor het verminderen van de pijn en voor het bevorderen van de genezing en dat geeft haar veel voldoening. Daarnaast gaat ze elk jaar enkele weken naar een ziekenhuis in Afrika, om daar haar kennis en ervaring over te dragen.

“Voor cliënten is het vaak een drempel om met een wond naar de dokter te gaan en dat vind ik jammer,” vertelt Agaath bevlogen. “Ik zou graag zien dat mensen eerder aan de bel trekken en er niet te lang mee blijven lopen. Ze hoeven niet te denken dat het vanzelf wel goedkomt, of dat ‘drogen aan de lucht’ voldoende is. Dat is echt een fabeltje. Onze huid is ons grootste orgaan en de huid van oudere mensen is kwetsbaar en verdient extra aandacht.”


 


Specialistisch wondverpleegkundige

Agaath is opgeleid als verpleegkundige en daarna deed ze de opleiding voor specialistisch wondverpleegkundige. Ze is dus gespecialiseerd in wonden en daardoor kan ze cliënten extra goed helpen en haar collega-verpleegkundigen begeleiden. Cliënten die specialistische wondzorg nodig hebben, worden bij haar aangemeld via de huisarts of het ziekenhuis, of ze worden doorverwezen vanuit een van de teams van Lelie zorggroep (en soms zelfs vanuit andere thuiszorgorganisaties). En als een collega een wond behandelt, denkt Agaath mee over de juiste behandeling.
Daarnaast is zij als specialistisch wondverpleegkundige bij complexe wonden degene die de regie over de behandeling heeft, het aanspreekpunt is en de beslissingen neemt over de beste behandeling voor de wond.” Agaath: “Als een wond goed behandeld wordt, ervaren cliënten veel minder pijn en meer comfort, en uiteindelijk zorgt goede wondzorg bijna altijd voor een snellere genezing.” Dat vindt Agaath een van de fijne dingen aan haar functie. “Ik kan in mijn werk heel concreet bezig zijn met één ding en werk ook toe naar een resultaat. Het doel voor mij is dat een cliënt er geen hinder van heeft, dat er geen achteruitgang is en dat de wond mooi geneest.” Lachend zegt ze: “Ik kan ook echt genieten van het genezingsproces en ik kan ook trots zijn als een wond geneest!”

Hart ophalen

“Ik kan mijn hart ophalen door bij cliënten goede zorg te geven,” vertelt Agaath gepassioneerd. “Juist ook als mensen erg ziek zijn en het eigenlijk niet meer zien zitten. Dan help ik hen er graag doorheen. Als specialistisch wondverpleegkundige help ik veel oudere mensen met wonden. Die hebben al een heel leven achter de rug en hebben veel meegemaakt. Ik vind het fijn om hen te kunnen helpen. En om hun verhalen te horen. We kunnen veel leren van andere mensen. De gesprekken die ik met cliënten heb zijn heel erg fijn. Geen enkel bezoek is hetzelfde, van die afwisseling kan ik ook echt genieten!”

Afrika

De specialistische kennis die Agaath heeft, draagt ze ook over aan zorgverleners in Afrika. Voordat Agaath bij Lelie zorggroep kwam werken, mocht ze via een zendingsorganisatie zes jaar lang haar kennis en ervaring overdragen aan de lokale medewerkers in een ziekenhuis in Guinee, in West-Afrika. Agaath gaf les en begeleidde lokale medewerkers en stagiaires. Met als doel om haar kennis en ervaring over te dragen, zodat de lokale verpleegkundigen de zorg daarna zelf konden verlenen. Die zes jaar in Guinee waren onvergetelijk voor haar. “De tijd in Afrika was heus niet altijd makkelijk, maar heeft me heel veel gebracht en gegeven. Het belangrijkste dat ik daar geleerd heb, is dat er niet één manier bestaat voor iets. In Afrika pakken ze dingen heel anders aan, maar dat houdt niet in dat dat verkeerd is. Ik merk dat we in Nederland heel taakgericht zijn, in Afrika staat relatie op nummer één.”
“Het is ook goed tot me doorgedrongen dat we het in Nederland ontzettend goed hebben,” vervolgt Agaath, “in Afrika zijn ze veel meer bezig met overleven. Als daar iemand ziek wordt, maken ze zich zorgen of iemand het wel overleeft. In Nederland zijn we wat dat betreft heel erg bevoorrecht.”
Nu ze bij Lelie zorggroep werkt, gaat ze jaarlijks nog altijd een week of tien terug naar het ziekenhuis in Guinee, zodat ze met haar specialisme ook de mensen daar kan blijven helpen. “Het is mijn doel om hen daar ook de juiste technieken te blijven leren en dat wil ik graag blijven doen.”


 

  


 

Trouw en eerlijk

Agaath voelt zich bij veel van haar haar stappen geleid door een Bijbeltekst uit Micha 6 vers 8 (Bijbel in Gewone Taal): ‘De Heer heeft jullie al verteld wat hij van jullie verlangt. Hij heeft al bekendgemaakt wat goed is. Hij vraagt alleen dit: Wees eerlijk, rechtvaardig en trouw. En denk niet alleen aan jezelf, maar leef dicht bij God.’ Zowel in Afrika als na haar terugkomst in Nederland en bij haar werk als wondverpleegkundige bij Lelie zorggroep ervaart ze die tekst als haar roeping: “Eigenlijk is dit voor mij de kern van het werken in de zorg: proberen te werken vanuit Gods liefde en dichtbij Hem te leven, om vandaaruit liefde te brengen bij onze cliënten, door rechtvaardig, trouw en eerlijk te zijn. Ook als het contact met een cliënt soms wat minder prettig verloopt, probeer ik daar eerlijk over te zijn. En ik probeer duidelijk te zijn in mijn boodschap over wat we gaan doen en hoe de behandeling van een wond eruit gaat komen te zien. Ik wil graag uit liefde de beste zorg leveren voor onze cliënten.”

Uniek

Agaath kan eigenlijk maar één ding zeggen tegen mensen die tobben met een wond: “loop er niet te lang zelf mee rond, maar trek aan de bel, er zijn specialistisch wondverpleegkundigen die graag helpen!”. En wie graag door een van de specialistisch wondverpleegkundigen van Lelie zorggroep (of Agathos of Curadomi) geholpen wil worden, kan dit melden bij de specialist die de doorverwijzing voor specialistische wondzorg verzorgt (zoals de huisarts of de arts in het ziekenhuis). Agaath: “We horen vaak van cliënten, en van huisartsen die patiënten naar ons hebben doorverwezen, dat ze onze zorg erg waarderen. Het is uniek dat we in Nederland zulke goede zorg hebben dat er zelfs verpleegkundigen zijn die gespecialiseerd zijn in wondzorg, dat is echt iets om dankbaar voor te zijn en om gebruik van te maken!”



Meer weten over specialistische wondzorg? Kijk op www.leliezorggroep010.nl/ons-aanbod/wondzorg

Of kijk hier voor specialistische wondzorg via Agathos
of specialistische wondzorg bij Curadomi

Tekst: Hanna Smallenbroek
Beeld: Laura de Raad

Reacties

11-01-2022 om 8:47

Lieve Agaath, wat een mooi artikel en getuigenis om vanmorgen te lezen. Ik heb goede herinneringen aan samen werken in Guinee . Ik ben blij dat je binnenkort weer kan gaan. Fijn dat je je plek in Nederland gevonden hebt en velen tot zegen bent. Groetjes en Gods zegen, Adrie.

12-01-2022 om 11:50

Lieve Agaath, zo kan je veel betekenen in Guinee maar ook hier in Nederland. Lees Mattheus 25 vers 31 t/m 40 Wij wensen je Gods Zegen toe en hopen en bidden dat je nog lang de gezondheid krijgt dit werk te doen. Een hartelijke groet van oom Wim en tante Corrie

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.