Meer dan alleen een schoonmaakster

Meer dan alleen een schoonmaakster

Meer dan alleen een schoonmaakster

Blog van Petrina Wols, die werkt als hulp bij huishouden bij Agathos thuiszorg.

“Zo, de ramen zijn weer schoon, u kunt weer naar buiten kijken.” Met dat ik dit uitspreek, zet ik de laatste bloempot terug op z’n plek. Ik draai mezelf om en kijk de cliënte aan. De ogen van mijn cliënte raken mij. Er spreekt iets van een rust, maar ook blijdschap doorheen. Een paar seconden, maar zo waardevol!  Iemand dit gevoel geven, is zoveel waard. Deze vreugde zit niet in een schoon huis, of in een professional zijn. Het zit in verbinding vinden, iemands hart weten te bereiken. De cliënte kwam hier uiteindelijk ook zelf nog op terug.

Welke boodschap geven wij?
Rustig ging ik verder werken. En mijn taken rond ik netjes en trouw af. Totdat ik de map ging invullen verliep mijn werk eigenlijk zoals het ‘hoort’. Met de map op schoot, kwam de cliënte terug op het moment dat we beide dus opgemerkt hadden als bijzonder. Ze vertelde aan mij wat zij had ervaren toen ze zag wat ik had gedaan. “Wat is het fijn dat mijn ramen schoon zijn. Maar wat zie ik dat je respect hebt voor mij dat je mijn stijl accepteert, maar vooral dat je mij waardevol vind.” Ik begreep dit even niet zo snel. Mooi was het dan ook dat ik bleef luisteren. Er kwam een nieuwe boodschap bij mij binnen. Deze cliënte is geraakt, door mij. Eigenlijk door iets, waar ik mij niet van bewust was. Dat maakte mij nieuwsgierig. Wat dan helpt, is om jezelf bewust te worden van wat nu zo bijzonder is? Dat is vragen stellen, laten merken: het is voor mij ook belangrijk. Ik luisterde en liet merken dat er ruimte was en dat de ervaring van mevrouw er mocht zijn. Zo kwam ik erachter dat we onbewust boodschappen overbrengen bij cliënten. Ook in de kleine dingen, voor mij tenminste. Wat is het goed geweest, om mezelf daarvan bewust  te worden. Het zorgde ervoor dat ik meer ging kijken naar wat mijn gedrag bij de ander doet.

Een kruimel is genoeg als je hongerig bent
Deze cliënte was onder de indruk, alleen omdat ik de spullen uit haar raam op de juiste plek had terug gezet. Ze vertelde haar gevoel hierbij. Er ging een deur open naar een nieuwe ervaring. Dat is bijzonder, als mensen dat durven. Het is helemaal krachtig als je zo’n open deur mee kan nemen. Het vertrouwen wat gegeven is zo tot je kan nemen dat het je werkwijze, je handelen of communiceren positief beïnvloedt. Voor mij was het een kleine investering. Juist omdat deze mevrouw liet zien hoe belangrijk dit was. Als je toch zelf niet in staat meer bent om je spullen neer te zetten zoals jij dit wilt… Dan kan het je hart zo raken, dan is het een teken van liefde, wanneer je ziet dat iemand met zorg je spullen neerzet, precies zoals jij dat mooi vindt. Een week wachten, het is een week kijken naar dat wat je anders wilt. Een kruimeltje dat ik gaf. Eén kruimel van ons, het kan voldoende zijn om iemands hart te bereiken, het laten overlopen van dankbaarheid of het gevoel waardevol te zijn.

Mag het ietsje meer zijn?
Het is mooi om bij mensen te gaan kijken naar wat ik extra bieden kan. Hoe kan ik vandaag bij deze cliënte ervoor zorgen dat niet alleen het huis schoon is, maar dat iemand zich waardevol, geliefd en gerespecteerd voelt? Dat kan door zomaar iets kleins, wat iemands dag verandert, of wat iemand bemoedigt en kracht geeft. Deze ervaring, het maakte mij tot meer dan alleen schoonmaakster. Ik kwam erachter dat ik niet alleen van betekenis ben voor deze mensen om een schoon en leefbaar huis te krijgen. Daarnaast kon ik nog zoveel meer doen. Wat voor mij niet bijzonder is, niets kost. Maar wat wel van grote waarde is. Zo laat ik nu kruimeltjes achter, nee, natuurlijk niet in huis. Maar bij mensen in hun hart, of in hun hoofd. We zijn gemaakt om verbonden te zijn, om er te zijn voor de ander. Deze dag die ik met jullie deel. Het kreeg voor twee mensen een gouden randje. Een mooiere wereld? Daar kunnen wij zelf iets aan doen. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen of jullie dit ook herkennen. Deel gerust jullie gouden zorgmomentje.

 

Petrina Wols-Haak (30) werkt sinds 2013 als hulp bij huishouden bij Agathos thuiszorg,  in Krimpen aan den IJssel en Capelle aan de IJssel (en omgeving). Ook doet zij persoonlijke begeleiding bij (nieuwe) cliënten. Petrina werkt 15 uur in de week en komt elke week bij zo'n vijf cliënten thuis.
Klik hier voor een interview met Petrina en haar drijfveren.

Petrina schrijft op deze website elke maand een blog over haar werk, dit is haar eerste blog.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.