"Lachen is gezond"

"Lachen is gezond"

Mevrouw Jans (80) komt aangelopen met eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV’er) Adrie Gerrits (56) in haar kielzorg. "Wat gaan we doen?" "De polonaise!", roept Adrie en pakt de schouders van mevrouw Jans vast. Humor is belangrijk voor beiden. “In het begin maak je geen grapjes, dat hoort niet denk je, maar uiteindelijk leer je elkaar zo goed kennen dat je grapjes gaat maken. Het is gelijkwaardiger geworden”, vertelt Adrie. “Ja”, beaamt mevrouw Jans, “het is gelijkwaardiger geworden, mensen zijn allemaal maar mensen hoor.”

Vroeger werkte mevrouw Jans in het onderwijs als juf, van deze tijd weet ze nog erg veel. Adrie: “Maar de dingen van nu onthouden, vindt ze wat moeilijker.” Ongeveer zes jaar krijgt mevrouw Jans nu al hulp van Adrie. “Het is goed bevallen, dus ze blijft,” giechelt mevrouw Jans. “Wil je dit noteren?” grapt Adrie, “zo gaat dat tussen ons.”

Naast humor waardeert Adrie het optimisme, het relativeren, de hartelijkheid en het geloofsvertrouwen van mevrouw Jans. Mevrouw Jans vertelt dat ze het lastig vindt dat ze niet meer kan fietsen, autorijden en zwemmen. Adrie: “Maar u kijkt goed naar wat u wel kunt.” Mevrouw Jans: “Als ik iemand langs zie fietsen dan denk ik, die is al 85 en die fietst er nog zo lustig op los. Maar dat moet je de ander gunnen. Ik heb weer andere dingen, denk ik dan.” Adrie: “Dat is uw karakter, u blijft niet hangen in de negatieve dingen. Dat vind ik heel mooi.”

Mevrouw Jans: “Adrie is altijd opgeruimd en luistert als je wat zegt. En ze komt er een volgende keer ook op terug.” Adrie helpt mevrouw Jans met onder andere douchen, medicijnen en steunkousen, maar humor blijft altijd een belangrijke rol spelen. Adrie: “Met een beetje gezelligheid en humor maak je alles wat makkelijker en laagdrempeliger.”

Agathos en Curadomi bieden thuiszorg, verzorging, verpleging en begeleiding in verschillende gebieden in Nederland.
Op zoek naar een baan in de zorg? Kijk op www.werkenbijleliezorggroep.nl.

Dit interview komt uit het Lelie magazine dat in juni 2019 verscheen.
Beeld: Dick Vos. Tekst: Roselyn Rook.
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.