Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

De laatste levensfase vraagt veel van families: organiseren van zorg, omgaan met lijden en afscheid nemen en organiseren van praktische zaken. Als palliatief verpleegkundige bij Curadomi thuiszorg ondersteunt Henriëtte de Groot mensen op al deze terreinen.

Waarom is er tegenwoordig zoveel aandacht voor palliatieve zorg?
“Uit onderzoek blijkt dat goede begeleiding mensen kan helpen met minder angst de stervensfase in te gaan en het families ook helpt bij de rouwverwerking. Door betere begeleiding en zorg te organiseren in deze fase zijn mensen echt geholpen.”

Wat kunnen mensen verwachten?
“Als palliatief verpleegkundige let ik op zowel de lichamelijke, psychische, emotionele en spirituele kant van de stervensfase. Ik kom bij mensen thuis en in gesprek kijk ik waar de grootste nood is. De ene cliënt heeft behoefte aan medische informatie, bijvoorbeeld over morfinegebruik of palliatieve sedatie. Terwijl een ander kampt met angst voor de dood en daar graag met iemand buiten de familiekring over spreekt. Als verpleegkundige kan ik kijken naar het totale plaatje. Als je bijvoorbeeld angst weg kan nemen bij een COPD-patiënt, zorgt dat ook voor verlichting van de klachten. Ik heb ook oog voor de praktische zaken, zoals het tijdig overdragen van iemands administratie. Als je dat niet tijdig doet, kunnen bijvoorbeeld rekeningen zich opstapelen of allerlei wachtwoorden onbekend zijn voor nabestaanden. Als het iemand niet lukt dit zelf op te pakken, kan ik ook doorverwijzen naar een welzijnswerker. Wat dat betreft ben ik ook een spin in het web om te zorgen dat je juiste hulp geboden wordt. Of dit nu een geestelijk verzorger, een fysiotherapeut of een diëtist is.”

Hoe geef je aandacht aan de spirituele kant van de stervensfase?
“Als christelijke thuiszorgorganisatie hebben we daar bij Curadomi veel oog voor. Maar altijd op verzoek van een cliënt. Ik zie regelmatig christelijke cliënten die geen zekerheid hebben van hun behoud. Dat kan veel lijden meebrengen in de laatste fase. Natuurlijk is er dan vaak ook een dominee of ouderling betrokken. Maar vaak vinden mensen het fijn om ook met iemand anders hierover te spreken. Ik vraag dan vaak ook of mensen het fijn zouden vinden als ik met hen bid. Dat is bijna altijd het geval. En omdat we bij Curadomi vanuit een christelijke identiteit werken is een enkel woord hierover in de rapportage naar collega’s genoeg voor hen om hier ook gepaste aandacht voor te hebben.”

Hoe reageren mensen?
“Mensen zijn erg blij dat zij hun verdriet en angst kwijt kunnen. Maar ook dat er iemand is die hen helpt het totale plaatje in het oog te houden. Bij evaluatie na het overlijden krijg ik vaak terug van families dat ze ervaren hebben dat ze ontzorgt zijn. Ze weten dat overal naar is gekeken, zodat zij zich konden richten op elkaar. En ook collega’s uit de thuiszorg laten weten blij te zijn dat er iemand is die het grote plaatje in de gaten houdt.”

Hoe komen mensen hiervoor in aanmerking?
“Mensen die ernstig ziek zijn, kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een gesprek. Dat kost niets. Dat kan door te mailen naar h.degroot@leliezorggroep.nl of te bellen met 038-3861140.”

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij