Thuiszorgteams zijn enthousiast over werken met digitaal cliëntendossier

Thuiszorgteams zijn enthousiast over werken met digitaal cliëntendossier

Thuiszorgteams zijn enthousiast over werken met digitaal cliëntendossier

Thuiszorgteams van Agathos, Curadomi en Lelie zorggroep werken sinds een paar weken bijna allemaal digitaal. De komende weken volgen de laatste teams en werken we in elke plaats digitaal. Wijkverpleegkundigen Nicoline Kraijenoord en Hanneke Doornekamp delen de eerste ervaringen. Die zijn positief.

“Je bent precies op tijd”, zei een cliënt vorige week tegen wijkverpleegkundige Nicoline Kraijenoord van Curadomi Katwijk. Via het digitale cliëntdossier kon ze precies de planning van de medewerkers die bij haar thuiszorg verlenen, inzien. “Dat is prettig voor hen”, zegt Nicoline. “Dan hebben ze wat meer houvast. Voorheen moesten ze toch vaak afwachten op welk moment in de ronde we bij hen zouden komen.”

Sinds een paar weken werken vrijwel alle thuiszorgteams van Agathos, Curadomi en Lelie zorggroep digitaal. Dat betekent dat ontwikkelingen in de verzorging of verpleging die voorheen in het papieren zorgdossier werden genoteerd, nu direct op een ‘tablet’ worden ingevuld door de verzorgende of verpleegkundige. Een groot voordeel, want nu kunnen alle collega’s uit het team zien hoe het met deze cliënt gaat en zijn ze daar ook goed op voorbereid voordat zij bij deze persoon langs gaan.

Training

Het was een hele klus om alle ongeveer 700 medewerkers die actief zijn in enkele tientallen teams van Goes tot Assen te trainen in deze nieuwe werkwijze en allemaal van een zogenaamde tablet te voorzien. Wijkverpleegkundigen Nicoline Kraijenoord van Curadomi Katwijk en Hanneke Doornekamp van Agathos Gouda  waren bij de trainingen betrokken. De training werd direct aangegrepen om de kennis van alle thuiszorgteams weer op te frissen. Nicoline:“We hebben het hele zorgproces vanaf aanmelding van een cliënt tot evaluatie en/of afronding van de zorg stap voor stap bekeken. En bij iedere stap geleerd welke digitale handelingen daarbij horen.”

Overstap naar digitaal op je 62e

Sommige collega’s zagen daar best tegenop, aldus Hanneke. Zo werkt in haar team een collega van 62 die altijd gewend was aan papieren dossiers en niet is opgegroeid met computers. Maar onder het motto 'gewoon doen en niet bang zijn' is het haar gelukt. “Uiteindelijk is ze er zelfs blij mee, omdat ze hierdoor meer overzicht en inzicht krijgt in wat er allemaal rond een cliënt gebeurt.” Gouda was een van de proefteams die als eerste overstapten naar digitaal werken. Na een periode van wennen, wil nu niemand uit het team weer terug.

In hun rol als wijkverpleegkundige werkten Nicoline en Hanneke al met digitale administratie. Hiervoor werden de papieren dossiers steeds weer ingescand naar de digitale variant. “De collega die altijd deze taak uitvoerde, heeft ineens een lege mailbox”, zegt Nicoline. De nieuwe opzet bespaart dus duidelijk tijd. “Tijd die nu naar concrete zorg bij onze cliënten kan gaan.”

Wat vinden die cliënten er eigenlijk zelf van? “Over het algemeen hebben onze cliënten er weinig moeite mee”, zegt Hanneke. “Via de speciaal voor hen ingerichte digitale omgeving Carenzorgt kunnen zij en hun mantelzorgers meelezen met onze rapportage. De meesten vinden het interessant om ons op de tablet bezig te zien. Regelmatig krijg ik de vraag: ben je al een beetje aan dat ‘ding’ gewend?”

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij