Licht

Licht

Licht

Een rilling loopt over mijn rug als ik om kwart voor zeven in de ochtend richting kantoor loop. Het is vanochtend erg koud, er staat een gure wind. Ik trek de rits van mijn jas nog iets hoger. ‘’Goedemorgen! Koud is het, hè?!’’, wordt me toegeroepen door een fietser die voorbijkomt. Ja, dat is iets wat ik niet kan ontkennen, denk ik met een glimlach. Links en rechts zijn etalages gevuld met licht en kerstversieringen. Aan de lantaarnpalen hangen lichtjes in de vorm van sterren. Sinterklaas is weer voorbij en alle mensen richten zich op de Kerst die aanstaande is. Toch?

Mijn gedachten gaan uit naar de groep mensen die zich Kerst 2019 heel anders voorgesteld hadden. Want ook in deze adventsweken is er moeite en verdriet. Daar word ik, vanuit mijn beroep als wijkverpleegkundige, ook dit jaar weer mee geconfronteerd. Hoe ver voelt Kerst als je plotseling hard achteruitgaat en slecht nieuws gekregen hebt? Hoe ver voelt Kerst als je vader net gestorven is? Wat als er ruzie is in de familie en je hierdoor je kinderen niet meer spreekt? De mensen om je heen verheugen zich op gezellige kerstdagen, dagen van samenzijn. Een aantal maanden geleden heb je misschien zelf ook, met veel enthousiasme en fijne vooruitzichten, plannen gemaakt voor Kerst. En nu? Misschien staat er een kerstboom in huis of bereidt de familie een kerstdiner, maar zijn er in het hart vooral gevoelens van eenzaamheid en pijn.

Juist in deze feestmaand is het belangrijk om goed naar de mensen om ons heen te kijken. Niet alleen vanuit een rol van zorgverlener, maar juist vanuit de rol als familielid, kennis, buur en noem maar op! Ik hoop dat we juist ook in deze weken oog hebben voor de ander. Dat we verder kijken dan de lichtjes en uiterlijke kerstversieringen. Dat gun ik iedereen vanuit het diepst van mijn hart. Want Kerst is zoveel meer dan lichtjes of eten. Het kerstfeest wordt geassocieerd met licht. Het is mijn wens dat iedereen dit Licht mag ervaren. Dan maakt het niet zozeer uit wat de omstandigheden zijn, of we ons blij voelen of verdrietig. Want het is waar wat een cliënt mij vertelde: ''Eline, hoe donkerder het is, des te beter kunnen we een glimp van het licht zien als we onze ogen ervoor open doen.'' Dat is wat ik iedereen gun: of je nu in deze weken vrolijk en blij bent of dat je juist een lastige periode doormaakt!

Dat is wat ik u, mijn collega’s, al onze cliënten, families en alle anderen toewens: goede kerstdagen en een mooi 2020. Tot in 2020!

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.  

Word jij de collega van Eline? Kijk op werkenbijleliezorggroep.nl voor onze vacatures.

Reacties

19-12-2019 om 20:57

Ontzettend mooi omschreven Eline!

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.