Het verhaal van de giraffe, de leeuw en de zebra

Het verhaal van de giraffe, de leeuw en de zebra

Het verhaal van de giraffe, de leeuw en de zebra

Zolang ze zich kunnen herinneren verblijven de giraffe, de leeuw en de zebra in verblijf A van een dierenpark ergens in Nederland.

Al van jongs af aan hebben de verzorgers in de gaten dat er iets anders is aan deze dieren. Ze zijn gebaat bij een vaste dagindeling, zo vinden ze het alle drie erg prettig om op vaste tijden gevoerd te worden. Het liefst elke dag hetzelfde maaltje. Al jaren worden de dieren in verblijf A verzorgd door vaste verzorgers. Als er een wissel van verzorgers plaatsvindt, zijn de dieren een paar dagen onrustig.

De giraffe, de leeuw en de zebra houden niet van drukte. Mede om die reden zijn ze destijds door de directie in verblijf A geplaatst, zo staan ze aan het begin van de route door de dierentuin en is de drukte van bezoekers zo snel mogelijk voorbij. Er is uitdaging voor de dieren in verblijf A, de dagen kruipen voorbij.

Op een dag komt er een nieuwe verzorger in dienst van de dierentuin. Hij neemt plaats in een team van verzorgers die al jaren werken in de dierentuin. De nieuwe verzorger heeft een hoop ideeën voor vernieuwing en innovatie. Die frisse blik wordt door de oude ploeg verzorgers iets minder op prijs gesteld. Om die reden wordt de nieuwe verzorger geplaatst in verblijf A, met het argument: “Ga eerst maar eens wennen aan hoe wij het doen hier in de dierentuin.”

De giraffe, de leeuw en de zebra zijn de eerste dagen wat onrustig. Een nieuwe verzorger is altijd wennen. Weet hij de vaste voedertijden wel? En kent hij de dagindeling?
De nieuwe verzorger laat zich niet van de wijs brengen. Weken gaan voorbij dat de verzorger zich keurig aan de regels van Verblijf A houdt, op rustige momenten zit de nieuwe verzorger de dieren te observeren. Dat blijkt voor verrassende verrassingen te zorgen.
Zo merkt hij op dat giraffe erg vindingrijk en creatief is. Ze weet op creatieve manieren haar voedsel uit de bakken te halen en giraffe blijkt een slaapplaats te zoeken, waar haar vacht het mooist afsteekt tegen de bomen.
Voorzichtig begint de nieuwe verzorger te denken aan een overplaatsing van giraffe naar Verblijf C(-reativiteit). Zal ze de gok wagen? Wie niet waagt…

Nu de nieuwe verzorger de zebra beter leert kennen en goed bekijkt, ziet hij hoe muzikaal de zebra is. De zebra loopt op de maat van de muziek die rond schalt uit de speakers van de dierentuin. De zwart witte strepen doen de nieuwe verzorger denken aan een piano. Zou zebra niet veel beter tot zijn recht komen in Verblijf M(-uzikaliteit)?

En dan leeuw. Iedereen huivert bij het zien van de leeuw. Hij kan imposant brullen en schrikt af door zijn imago. Maar als de nieuwe verzorger de leeuw langer observeert, ziet hij juist dat de leeuw een heel vriendelijk dier is. Op zijn eigen manier maakt hij het de giraffe en de zebra zo aangenaam mogelijk in Verblijf A. Is de leeuw wel op zijn plek hier, of zou een plek in Verblijf V(-riendelijkheid) veel meer passend zijn?

In alle stilte bereid de nieuwe verzorger de overplaatsing van de giraffe, de zebra en de leeuw voor. Spannend is het wel, zou het goed gaan? Kunnen de verzorgers in de nieuwe verblijven ook de structuur, duidelijkheid en regelmaat bieden zónder de muzikaliteit, de creativiteit en de vriendelijkheid van de dieren uit het oog te verliezen?

Na weken van precieze overdracht vindt op een zonnige dag de verhuizing plaats. De giraffe verhuist naar Verblijf C(-reativiteit), leeuw verhuist naar Verblijf V(-riendelijkheid) en de Zebra vertrekt naar Verblijf M(-muzikaliteit).
Het blijkt flink wennen voor de dieren en hun verzorgers, het eigen maken van een nieuwe woonplek gaat met vallen en opstaan. Maar het gaat goed!
De dieren komen steeds meer tot hun recht. De verzorgers weten er in te slagen om de dieren de structuur en duidelijkheid te bieden die ze nodig hebben, maar tegelijkertijd bieden de nieuwe verblijven voor de dieren nieuwe uitdaging.

Glimlachend kijkt de nieuwe verzorger naar de verblijven waar zebra, giraffe en leeuw rondlopen. Het was goed, de periode in Verblijf A was niet voor niets.

En Verblijf A?
Het is de A van Autisme. Een veel voorkomende ontwikkelingsstoornis in Nederland.
Volgende week is de landelijke week van Autisme, met het thema: Autisme werkt! Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme.
Mijn verhaal is gebaseerd om samenwerkingen die ik had met drie jonge mensen met autisme. Jarenlang werd alleen gekeken naar de beperkingen die hun autisme met zich meebracht. Ze werkten op plekken waar hun talenten niet tot zijn recht kwamen.

Een vriendelijke jongeman werkte jarenlang in een fabriek, dag in dag uit verrichtte hij dezelfde werkzaamheden. Hij kwam thuis te zitten en bezint zich op zijn toekomst, met als resultaat: op zoek naar een baan in de softe sector zodat hij wat voor andere mensen kan betekenen!

Een muzikale jongeman combineert zijn werk als administratief medewerker, met het geven van orgelles in de avonduren.

Een jongedame zei haar baan in de supermarkt op en richt zich momenteel fulltime op haar eigen bedrijf! Zij gebruikt haar creatieve talenten voor het bedrukken van t-shirts, het maken van een complete huisstijl voor bruiloften.

Ode aan de passie en sterke eigenschappen van mensen met autisme!

 

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog! Lees hier meer over onze bloggers.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.