Beter een goede buur...

Beter een goede buur...

Beter een goede buur...

Tijdens mijn werk als verpleegkundige heb ik regelmatig te maken met onverwachte situaties. Zo ook deze woensdagavond. Het is een donkere, regenachtige avond. Het is rond acht uur en ik ben onderweg naar mijn volgende cliënt, een alleenstaande dame die nog zelfstandig woont. Als ik de straat in rijd, valt het me op dat er helemaal geen licht brandt in het huis van mevrouw Groenen*. Mijn hart begint sneller te kloppen, omdat het een dame is die bijna nooit van huis gaat. En de ene keer dat ze weggaat, laten haar kinderen dat altijd aan ons weten.

Met enigszins trillende benen loop ik richting de voordeur. Ik zie dat de voordeur een stukje open is. Ook dit is niet goed voor mijn gemoedsrust. Vol spanning, over hetgeen dat komen gaat, duw ik de deur een stukje open. Ik hoor een bekende stem: ‘’Eline, wat fijn dat je er bent!’’ Hoewel ik nog niet weet wat er aan de hand is, kan ik weer ademhalen. Mevrouw Groenen vertelt dat ze al een aantal uren zonder stroom zit. Ze wilde haar kinderen niet bellen, omdat ze ongerust zouden worden. Nadat ik de zaklamp van mijn telefoon aan doe, moeten we gaan bedenken hoe we dit probleem op gaan lossen. Daar komt de oplossingsgerichte aanpak - uit de opleiding - goed van pas!

Gewapend met de zaklamp lopen we samen richting de meterkast. Nadat we allebei een tijdje met een wijs gezicht naar de zekeringen gestaard hebben, komen we tot de conclusie dat we er beiden niet genoeg verstand van hebben. Dus moeten we een ander plan bedenken en hulp gaan vragen aan iemand anders. Maar wie? Ik vraag aan mevrouw of er buren zijn die kunnen helpen. De buren aan de ene kant zijn een paar dagen weg en volgens mevrouw moest de buurman aan de andere kant ook weg vanavond. Omdat de auto van de buurman er nog staat, waag ik het toch om bij hem aan te bellen. De buurman wil graag een handje helpen en zoekt een betere zaklamp op. De buurman heeft blijkbaar iets meer verstand van de oude meterkast, want hij kan het probleem vrij snel ontdekken. Er is een zekering gesprongen en we hebben een nieuwe nodig. Maar waar we die kunnen vinden, is het volgende raadsel. Mevrouw weet dat ze ergens moeten liggen, maar weet niet precies waar. De zaklampen komen goed van pas in de zoektocht naar nieuwe zekeringen. Uiteindelijk vindt de buurman de nieuwe zekeringen en na een paar seconden hebben we weer licht.

Zo blijkt weer dat het sociale netwerk op allerlei onverwachte momenten belangrijk kan zijn. Bedankt buurman, je was vanavond goud waard!

*Om privacyredenen zijn de namen, gebeurtenissen en feiten in zoverre aangepast dat ze niet te herleiden zijn naar de werkelijke situatie

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord.
Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Word jij de collega van Eline? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.