Applaus voor onze cliënten!

Applaus voor onze cliënten!

Applaus voor onze cliënten!

De lieve, aardige thuiszorgmedewerkers werden de afgelopen maanden een mogelijk gevaar voor de gezondheid.. Het was de realiteit in  de wijk de afgelopen maanden. Bij een groot gedeelte van de cliënten kwamen kinderen zelfs niet meer op bezoek, maar de thuiszorg wel nog regelmatig. Het was ook voor mijn collega’s en mij een grote omslag. De goedlachse, energieke cliënt zat ineens vol angst, paniek en onrust. Wat gaat er allemaal gebeuren en waar gaat dit heen? Brengen de thuiszorgmedewerkers het virus niet mee? Word ik ook ziek? Tijdens ieder zorgmoment ging het over één onderwerp: corona. Een gedeelte van de cliënten was niet alleen bang om zelf besmet te raken, maar ook om de medewerkers en andere cliënten te besmetten. Wat was er sprake van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel bij cliënten en medewerkers!

Mijn gedachten gaan naar een cliënt, die nog relatief jong is en chemotherapie ondergaat. Tijdens de zorg vroeg ze: Eline, zou ik nog naar buiten kunnen gaan om een rondje te lopen? Kan ik nog naar mijn werk gaan? Hoe kan ik voorkomen dat ik het krijg? Ze verzuchtte daarbij dat ze niet meer wist waar ze goed aan deed. En ze was zeker niet de enige. Er speelden ontzettend veel vragen in de wijk. Vragen die ook grotendeels onbeantwoord bleven. Cliënten die al heel kwetsbaar waren, werden in een klap nog een stuk kwetsbaarder op veel verschillende gebieden. Hierbij valt onder andere te denken aan eenzaamheid en afspraken met andere zorgdisciplines die afgezegd werden. Want in de coronamaanden speelde er veel meer dan alleen de angst om corona te krijgen. Het waren – en zijn nog steeds – maanden met enorm veel uiteenlopende gevoelens en emoties.

Nu, een aantal maanden later, mogen we met dankbaarheid concluderen dat er in Culemborg nog geen cliënten of medewerkers positief getest zijn op corona. De dagbestedingen worden weer opgestart, net als de ziekenhuiszorg (gedeeltelijk), de fysiotherapie en de kappers. Wat keken de cliënten daar weer naar uit! Wat de toekomst gaat brengen weet niemand. Corona is niet weg en er is weinig nodig voor er een nieuwe piek komt. Stap voor stap gaan we, zoals Rutte het noemt, naar het nieuwe normaal. Ik hoop dat we de lessen die we geleerd hebben en de mooie dingen die uit deze crisis voortgekomen zijn, kunnen vasthouden. Ik wil afsluiten met een applaus naar onze cliënten. Wat was en is het soms extra zwaar in deze maanden. Er werd geklapt voor de zorg, maar in mijn ogen verdienen cliënten het hardste en langste applaus!

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, anekdotes of ander interessant leesvoer. (In verband met de coronacrisis plaatsen we op dit moment minder blogs dan anders.)

Word jij de collega van Eline? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.