Als je hoofd maar goed blijft!

Als je hoofd maar goed blijft!

Als je hoofd maar goed blijft!

‘‘Als je hoofd maar goed blijft’’, zegt mevrouw de Jong vol overtuiging. ‘‘Die versleten knie, dat is niet zo erg, zolang je maar helder kunt blijven denken.’’ En ze wijst naar haar hoofd. ‘‘Daar hebt u gelijk in’’, vindt een andere dame aan tafel. ‘‘Bij mij is het anders helemaal niet goed. Ik heb Alzheimer,’’ zegt mevrouw van Buiten. De dames aan tafel kijken haar geschrokken aan. ‘‘U heeft Alzheimer? Daar geloof ik niets van,’’ zegt mevrouw de Jong. ‘‘Het is duidelijk dat u niets mankeert. Wie heeft dat gezegd dan?’’  ‘‘In het ziekenhuis, en daar zullen ze het vast wel goed weten.’’ Mevrouw de Jong kijkt ernstig en zegt: ‘‘Dat had ik nooit achter u gezocht. We vergeten allemaal wel eens wat, maar dat is toch normaal?’’

‘‘Ik weet het antwoord wel,’’ zegt mevrouw de Jong  even later tijdens de geheugentraining. ‘‘Ik kan er alleen even niet opkomen.’’ ‘‘Dat geeft niets, daar hebben we allemaal wel eens last van,’’ zegt mevrouw van Buiten troostend. De rest van de groep knikt bevestigend. Ik zie dat mevrouw van Buiten stiekem het antwoord zegt tegen mevrouw de Jong.  ‘‘De hoofdstad van Drenthe is Assen,’’ zegt ze vervolgens snel. ‘‘Goed, dat klopt!’’, zeg ik enthousiast alsof ik niets heb gemerkt. Mevrouw van Buiten geeft mij een knipoog.

Op de dagbesteding van verpleeghuis De Burcht in Rotterdam hebben alle cliënten een vorm van dementie en iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. De één is er open over en is zich heel bewust van zijn achteruitgang. Een ander is zich niet (meer) bewust van zijn dementie of ontkent het. In welke fase de cliënt zich ook bevindt, het mag op de dagbesteding. Het is fijn dat er een plek is waar de cliënten zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen. Waar begrip is voor hun situatie en medewerkers, begeleiders en cliënten er voor elkaar zijn als het even moeilijk is. Dat is echt Lelie zorggroep, zorgen voor elkaar!

* Activiteitenbegeleidster Daphne Euser is vanaf vandaag toegevoegd aan ons bloggersteam. We hebben afscheid genomen van Ingrid de Jong, die ons de afgelopen anderhalf jaar met haar verhalen heeft geïnspireerd.

Onze zorg-en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!

Word jij de collega van Daphne? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

15-02-2020 om 20:30

Daphne, een goed stukje , heel herkenbaar. Mooi beschreven. Ga zo door. Succes!

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 258 258 3

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.