Durf jij te vragen?

Durf jij te vragen?

Durf jij te vragen?

Blog van Petrina Wols, die werkt als hulp bij huishouden (en intakes doet) bij Agathos thuiszorg.

Samen met een nieuwe cliënt kijk ik naar de huishoudelijke taken die verdeeld moeten worden tussen cliënt en huishoudelijke hulp. Het is belangrijk om voor allebei duidelijk te hebben welke partij welke taken op zich neemt. Hiervoor hebben we in de map voor huishoudelijke hulp tegenwoordig lijsten gemaakt. Ik loop deze lijst door met de cliënt en maak hierop zichtbaar wie welke taak uit zal gaan voeren. Soms laat dit zien dat mensen meer kunnen dan ze hadden gedacht.

Taken verdelen
Op de lijst staan de meest voorkomende werkzaamheden in het huishouden. Deze variëren in zwaarte en ook in tijdsduur. Zo zitten er zware of lastige klussen tussen. Wat ik zo mooi aan deze lijsten vind, is dat er ook kleine en lichte werkzaamheden tussen zitten. Wanneer ik de lijst invul, geeft dit een duidelijke verdeling en overzicht. Terwijl ik de lijst vandaag met iemand in zit te vullen, geeft een cliënt aan: “Ik ben eigenlijk blij dat deze lijsten er zijn en taken verdeeld worden. Straks komt hier hulp over de vloer, maar ik weet niet of ik dit wel kan. Het hele idee van opdragen wat er gedaan moet worden is voor mij nieuw. Eigenlijk kom ik erachter dat ik nooit hulp gevraagd heb.” Wel vaker kom ik deze reactie tegen bij cliënten. Hulp durven vragen, durven ontvangen en omarmen is een vaardigheid die niet iedereen bezit. Het is lastig wanneer dit niet ontwikkeld is op het moment dat hulp hard nodig is. Bijzonder vind ik altijd wel, dat voordat ik kom met de formulieren, er al stappen gezet zijn. Omdat het niet anders kon, of omdat andere mensen in de omgeving op zijn gestaan en aangeven dat hulp nu toch hard nodig is. Wanneer de stappen van hulp vragen onzichtbaar blijven, kan er niet uit geleerd worden.

Leren vragen
Afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan, heb ik heel veel verschillende mensen mogen ontmoeten. Heb ik veel mogen luisteren, en heel soms kan ik iets neerleggen wat mensen stof tot nadenken geeft. Ook bij deze cliënt, die aangaf geen hulp te durven vragen, kon ik iets neerleggen. Samen spraken we over de weg die afgelegd is voordat ik uiteindelijk op intake kwam. Die kan verschillend lopen, toch zit er vaak ergens een concrete hulpvraag vanuit de cliënt zelf. Hierdoor kon ze erbij stil staan wat er gebeurde toen cliënt om hulp vroeg: hoe voelde de cliënt zich hierbij? Maar ook: hoe werd er door de omgeving op gereageerd? Vaak genoeg kunnen oude overwinningen of eerdere situaties ons helpen bij een volgende stap. Een manier van denken die hierbij ook kan steunen is de volgende: Beseffen dat wanneer jij de moed vindt om iemand om hulp te vragen, je een ander de ruimte geeft om iets aan jou te geven.

Zijn hulp mogen aannemen
Hulp vragen, hulp nodig hebben, het is niet erg. Jarenlang merkte ik hoe gelukkig het mij maakte dat ik andere mensen kon helpen. Toch vond ik het enorm moeilijk om zelf hulp te vragen. Dat maakt dat ik het wel herken wat deze mensen vertellen. Zolang je het allemaal wel kan, loop je weleens tegen situaties aan dat hulp makkelijk was geweest. Maar met doorbijten kwam je er ook doorheen. Toch weet ik dat iedereen een moment zal gaan meemaken waarin hulp van anderen echt noodzakelijk is. We zijn niet gemaakt om alleen te leven, zo zijn we ook niet gemaakt om alles alleen te kunnen oplossen. Het is mooi om aan te kunnen geven dat je iemand anders nodig hebt. Het is ook een belangrijke les in ons geloofsleven dat we het nooit alleen zullen kunnen. Zo mogen we elke dag beginnen met hulp vragen aan Hem die ons gemaakt heeft. Durf jij van Hem afhankelijk te leven? Hulp te vragen - waar nodig - voor je eeuwige, maar ook voor je dagelijks leven?  

Wanneer je de zon in het leven van een ander laat schijnen, zal dit ook jouw hart verwarmen!

Petrina Wols-Haak (30) werkt sinds 2013 als hulp bij huishouden bij Agathos thuiszorg,  in Krimpen aan den IJssel en Capelle aan de IJssel (en omgeving). Ook doet zij persoonlijke begeleiding bij (nieuwe) cliënten. Petrina werkt 15 uur in de week en komt elke week bij zo'n vijf cliënten thuis.
Klik hier voor een interview met Petrina en haar drijfveren.

Petrina schrijft op deze website elke maand een blog over haar werk, dit is haar tweede blog.
Lees hier haar eerste blog.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij